PONIEDZIAŁEK 16.06.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, filety śledziowe w pomidorach z jajkiem i ogórkiem kiszonym, papryka kolorowa, herbata z cytryną (1,3,4,5,6,7,9,10)
Śniadanie II: owoce
Obiad: zupa brokułowa na wywarze mięsno- warzywnym, kluseczki kładzione na maślance z twarogiem na słodko, kompot owocowy (1,3,5,6,7,9,10)
Podwieczorek: Jogurt owocowy (6,7)
WTOREK 17.06.2025
Śniadanie I: baton pszenny z masłem, konfitura truskawkowa, kakao, herbata (1,6,7)
Śniadanie II: sok warzywno- owocowy
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem nitki i natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, klopsiki wieprzowe, marchew zagęszczana, kompot owocowy (1,3,5,6,7,9,10)
Podwieczorek: Owoce
ŚRODA 18.06.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, kiełbaski w sosie pomidorowym z cebulką, ogórek zielony, herbata z cytryną (1,5,6,7,9,10)
Śniadanie II: owoce
Obiad: zupa fasolowa z ziemniaczkami, pierogi z truskawkami i ze śmietaną, kompot owocowy (1,3,5,6,7,9,10)
Podwieczorek: Mus owocowy- jabłko, aronia, arbuz
PIĄTEK 20.06.2025 DYŻUR
Śniadanie I: chleb z masłem, metka domowa , ogórek kiszony, herbata z cytryną (1,3,5,6,7,9,0)
Śniadanie II: owoce
Obiad: zupa pomidorowa na wywarze mięsno- warzywnym z ryżem i natką pietruszki, kasza manna gotowana na mleku z masłem i cynamonem, kompot owocowy (1,5,6,7,9,10)
Podwieczorek: soczek owocowy, ciasteczka zbożowe (1,3,5,6,7)
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola
Dzieci ze stwierdzonymi alergiami pokarmowymi mają przygotowane posiłki dostosowane odpowiednio do diety.
Woda niegazowana do picia dostępna przez cały dzień w salach (dystrybutory).
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne