PONIEDZIAŁEK 03.02.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, ośmiorniczki kiełbaskowe, ketchup, papryka kolorowa, herbata z cytryną ( 1,6,7,9,10,)
Śniadanie II: owoce
Obiad: zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem i natką pietruszki, kluseczki kładzione na maślance z sosem malinowym, kompot owocowy (1,3,6,7,9,10)
Podwieczorek: Bagietka z masłem, ser Capresi, ogórek zielony, herbata z cytryną (1,6,7,)
WTOREK 04.02.2025
Śniadanie I: baton pszenny z masłem, twaróg na słodko z owocami
(brzoskwinie, kiwi, borówka), kawa zbożowa z mlekiem (1,6,7,)
Śniadanie II: sok owocowy
Obiad: bulion cebulowy na wywarze mięsno-warzywnym z grzankami, ziemniaki, jajko w sosie śmietanowo- musztardowym, surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy (1,3,6,7,9,10)
Podwieczorek: maślanka brzoskwiniowa, herbatniki (1,6,7,8)
ŚRODA 05.02.2025
Śniadanie I: chleb orkiszowy z masłem, szynka drobiowa, serowe zwierzątka, sałata zielona, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, herbata z nutką rumianku i z cytryną ( 1,6,7,9,10,)
Śniadanie II: owoce
Obiad: zupa marchewkowa ze śmietaną i z makaronem muszelki , czarne kluski z okrasą z boczku, kompot owocowy (1,3,6,7,9,10)
Podwieczorek: Ciasto murzynek (wypiek własny), woda z cytryną
CZWARTEK 06.02.2025
Śniadanie I: baton pszenny z masłem, zupa mleczna z płatkami owsianymi, herbata (1,6,7)
Śniadanie II: sok owocowy
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z lanym ciastem i z natką pietruszki, puree ziemniaczane, filet z ryby miruny, sałatka z kiszonej kapusty, kompot owocowy (1,3,4,6,7,9,10)
Podwieczorek: Banan
PIĄTEK 07.02.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, pasta z makreli wędzonej, ogórek zielony, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną (1,3,4,6,7,9,10)
Śniadanie II: owoce
Obiad: barszcz z ziemniakami zabielany, ryż gotowany na mleku z jabłkiem i cynamonem, kompot owocowy (1,3,7,9,10)
Podwieczorek: Actimel, owoc (6,7,)
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola
Dzieci ze stwierdzonymi alergiami pokarmowymi mają przygotowane posiłki dostosowane odpowiednio do diety.
Woda niegazowana do picia dostępna przez cały dzień w salach (dystrybutory).
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne