WTOREK 07.01.2025
Śniadanie I: bułka pszenna z masłem, ser żółty Gouda, rzodkiewka, kakao, herbata (1,6,7,)
Śniadanie II: owoce
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem i zieloną pietruszką, pierogi z mięsem okraszane cebulką, kompot owocowy (1,3,6,7,9,10)
Podwieczorek: Jabłko, Kinder mleczna kanapka (1,6,7,8)
ŚRODA 08.01.2025
Śniadanie I: chleb orkiszowy z masłem, szynka ze spiżarni, sałata zielona, pomidor malinowy, ogórek zielony, herbata z nutką melisy (1,3,6,7,9,10)
Śniadanie II: Actimel (6,7,)
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniaczkami i z koperkiem, spaghetti bolognese z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, serem mozzarella i bazylią, kompot owocowy (1,3,6,7,9,10)
Podwieczorek: Banan
CZWARTEK 09.01.2025
Śniadanie I: baton pszenny z masłem, zupa mleczna z płatkami owsianymi, herbata (1,6,7)
Śniadanie II: sok warzywno- owocowy
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z lanym ciastem i z natką pietruszki, ziemniaki, filet z ryby miruny, kapusta kiszona zagęszczana, kompot owocowy (1,3,4,6,7,9,10)
Podwieczorek: Pomarańcza
PIĄTEK 10.01.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, pasta jajeczna z zieloną cebulką, papryka kolorowa, herbata z cytryną (1,3,6,7,9,10)
Śniadanie II: marchew
Obiad: zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem i natką pietruszki, ryż gotowany na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem, kompot owocowy , (1,3,6,7,9,10)
Podwieczorek: Jogurt owocowy, żurawia (6,7)
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola
Dzieci ze stwierdzonymi alergiami pokarmowymi mają przygotowane posiłki dostosowane odpowiednio do diety.
Woda niegazowana do picia dostępna przez cały dzień w salach (dystrybutory).
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne