PONIEDZIAŁEK 14.04.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, kiełbaski na gorąco, ketchup, ogórek zielony, herbata malinowa
Śniadanie II: owoce
Obiad: zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z makaronem, zieloną pietruszką i ze śmietaną, kasza manna gotowana na mleku z masłem i cynamonem, kompot owocowy
Podwieczorek: Jogurt owocowy, ciastko zbożowe
WTOREK 15.04.2025
Śniadanie I: zupa mleczna z płatkami owsianymi, baton pszenny z masłem, herbata
Śniadanie II: sok owocowy
Obiad: rosół z ryżem na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki, ziemniaki, gulasz wieprzowy, ogórek kiszony, kompot owocowy
Podwieczorek: Banan
ŚRODA 16.04.2025 Śniadanie Wielkanocne
Śniadanie I: chleb z masłem, szynka drobiowa, serowe zajączki i baranki, jajko gotowane, sałata zielona, rzodkiewka, kiełki rzeżuchy i brokuł, papryka kolorowa, ogórek zielony, herbata z nutka pomarańczy
Śniadanie II: Wielkanocne mufinki cytrynowe ( ozdobione zielonym lukrem i granatem) z kruchym ciasteczkiem zajączkiem (wypieki własne), woda z malinami
Obiad: żurek wielkanocny z ziemniakami, śmietaną i / koperkiem, kopytka szare z okrasą z boczku wędzonego, kompot owocowy
Podwieczorek: owoce, jogurt do picia
CZWARTEK 17.04.2025 Dyżur
Śniadanie I: bułka z masłem, mozaika wiosenna, sałata zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną
Śniadanie II: owoce
Obiad: bulion mięsno –warzywny z nutką kminku i z grzankami , ziemniaki, kotleciki wieprzowe, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy
Podwieczorek: mleczko smakowe, wafelki suche
PIĄTEK 18.04.2025 Dyżur
Śniadanie I: chleb z masłem, pasta z makreli w pomidorach, ogórek zielony, herbata z cytryną
Śniadanie II: sok warzywno-owocowy
Obiad: zupa ogórkowa na wywarze warzywnym, makaron kokardki z sosem truskawkowym, kompot owocowy
Podwieczorek: Mus owocowy
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola
Dzieci ze stwierdzonymi alergiami pokarmowymi mają przygotowane posiłki dostosowane odpowiednio do diety.
Woda niegazowana do picia dostępna przez cały dzień w salach (dystrybutory).
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne