PONIEDZIAŁEK 26.05.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, pasta serowa z boczkiem, ogórek kiszony, herbata z cytryną
Śniadanie II: owoce
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniaczkami i koperkiem, kasza manna gotowana na mleku z masłem i cynamonem, kompot owocowy
Podwieczorek: Koktajl owocowy, wafelki suche
WTOREK 27.05.2025
Śniadanie I: baton pszenny z masłem, zupa mleczna z płatkami owsianymi
Śniadanie II: sok owocowy
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem nitki i natką pietruszki, ziemniaki, kotleciki drobiowe, mizeria, kompot owocowy
Podwieczorek: owoce
ŚRODA 28.05.2025 WYCIECZKA 2 GRUPY
Śniadanie I: bułka pszenna z masłem, ser żółty Gouda, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem, herbata
Śniadanie II: owoce, (wycieczka-7days, woda niegazowana, kanapki z serem)
Obiad: zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem i natką pietruszki, naleśniki z konfiturą truskawkową, kompot owocowy
Podwieczorek: Kołaczyk z serem, woda z malinami (wycieczka-rogalik 7 days)
CZWARTEK 29.05.2025
Śniadanie I: chleb graham z masłem, szynka drobiowa , sałata zielona, papryka kolorowa, herbata z nutką mięty i z cytryną
Śniadanie II: owoce
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem literki i natką pietruszki, kasza jęczmienna gotowana na sypko, gulasz wieprzowy, ogórek kiszony, kompot owocowy
Podwieczorek: Wafelki góralki
PIĄTEK 30.05.2025
Śniadanie I: chleb z masłem, filety śledziowe w oleju (pasta z jajkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem), ogórek zielony, herbata z cytryną
Śniadanie II: sok owocowy
Obiad: zupa krem z marchwii , carbonara (makaron penne z kurczakiem i sosem serowo- szpinakowym), kompot owocowy
Podwieczorek: Jogurt owocowy
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola
Dzieci ze stwierdzonymi alergiami pokarmowymi mają przygotowane posiłki dostosowane odpowiednio do diety.
Woda niegazowana do picia dostępna przez cały dzień w salach (dystrybutory).
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne